Aflevering 41 met Tsibo Lin

Voor deze aflevering streek ik neer in het bijzondere hotel The Collector (beste nieuwe hotel in 2021), in hartje Den Haag, voor een ontmoeting met eigenaar Tsibo Lin. In de hospitality, legt Tsibo uit, draag je zo nu en dan een masker en maak je het altijd goed. Maar gelukkig gaat het ook écht goed met hem. Zo is hij kortgeleden voor de derde keer vader geworden; een fantastisch cadeau, waar hij openhartig over vertelt. Daarnaast is hij kersvers bestuurslid van Koninklijke Horeca Nederland Amsterdam, wat hij een professionele verrijking noemt en hij ziet ernaar uit om via de vereniging zijn bijdrage te kunnen leveren.

Als oudste kind uit een Chinees migrantengezin begon Tsibo in het Chinese restaurant van zijn ouders als afwasser. Het gezin verhuisde vaak, omdat de restaurants van de familie Lin goed liepen en er steeds weer gezocht werd naar een grotere locatie. Als kind vond Tsibo dit minder leuk maar terugkijkend heeft het leren opnieuw beginnen eraan bijgedragen dat hij zich snel weet aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Na een uitstapje als ondernemer in de schoonmaakbranche, miste hij toch het teamgevoel wat in de horeca belangrijk is tussen collega’s en opende hij een budgethotel in Amsterdam. De horeca, aldus Tsibo, is de ideale plek om leren om te gaan met chaos, iets waar je als mens altijd profijt van hebt, want het leven is nu eenmaal chaotisch.
In je bedrijf werken is een ding. Maar aan je bedrijf werken, dus een (horeca) concept bedenken en dat te finetunen, is iets waar hij inmiddels veel voldoening uithaalt. Zo is in 2014 ook het idee van de Foodhallen in Amsterdam ontstaan, een horecasegment dat toen nog niet bestond in Nederland. Het werd direct een succes, mede door de opkomst van social media, legt Tsibo uit. Maar succes is ook relatief, met wie en wat moet je dat nou meten? Succesmomentjes eruit halen, waarvoor je erkenning en waardering krijgt, dat doet Tsibo liever. De foodhallen draaien nog steeds goed na tien jaar, dat is een mooi succes, de Entree Award voor het The Collector Hotel, is ook erg fijn, omdat het een prijs is die door vakgenoten wordt toegekend. Maar ook kleine, dagelijkse successen zijn belangrijk: een compliment, een goede review of het zien doorgroeien van mensen binnen zijn organisatie bijvoorbeeld. Haalde hij vroeger zijn geluk uit succes op de werkvloer, nu haalt Tsibo het meer uit het neerzetten van een mooi concept. En dat allemaal zonder de harmonie tussen werk- en gezinsleven uit het oog te verliezen.

(Muziek Intro / Outro: ‘I Can’t Find The Words To Say’ door Onyx Ashanti)